Në Windows 10, Kontrolli i Llogarisë së Përdoruesit (UAC) është një veçori sigurie që bllokon aplikacionet të bëjnë ndryshime të padëshiruara të sistemit, i ndihmon përdoruesit të parandalojnë ndryshimet aksidentale të cilësimeve dhe ndalon hyrjen e malware në sistemin tuaj pa dijeninë tuaj.
Kur aktivizohet UAC, nëse një aplikacion përpiqet të bëjë ndryshime, Windows 10 do të shfaqë një paralajmërim sigurie të cilin përdoruesi duhet ta miratojë për të lejuar aplikacionin të kryejë detyrën. Nëse përdoruesi përdor një llogari standarde, ai do të duhet të fusë kredencialet administrative për të ekzekutuar një detyrë të veçantë që kërkon privilegje më të larta.
Me pak fjalë, Kontrolli i llogarisë së përdoruesit i lejon përdoruesit të punojnë në një mjedis më të sigurt. Megjithatë, ka disa situata ku mund të dëshironi të çaktivizoni ose konfiguroni funksionin ndryshe. Për shembull, kur përdorni aplikacione të vjetra që nuk janë krijuar për të punuar në këtë mjedis, ose kur e dini saktësisht se çfarë po bëni dhe preferoni të ekzekutoni Windows 10 pa këtë funksion.
Nëse dëshironi të bëni ndryshime ose të çaktivizoni plotësisht UAC-në, Windows 10 ofron cilësimet e nevojshme për të parandaluar shfaqjen e dialogut të Kontrollit të Qasjes së Përdoruesit sa herë që një detyrë ka nevojë për ngritje.
Ky udhëzues do t’ju mësojë hapat për të menaxhuar cilësimet e Kontrollit të Llogarisë së Përdoruesit (UAC) në Windows 10.
Ekrani @media vetëm dhe (gjerësia minimale: 0 px) dhe (lartësia minimale: 0 px ) { div[id^=”bsa-zone_1659356193270-5_123456″] {min-width: 300px; Min-lartësia: 250px; } } ekran vetëm @media dhe (min-gjerësia: 640px) dhe (min-lartësia: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356193270-5_123456″] {min-gjerësia: 120px; Min-lartësia: 600px; } }
Ndrysho cilësimet e UAC në Windows 10
Për të ndryshuar cilësimet e Kontrollit të Llogarisë së Përdoruesit, llogaria juaj duhet të ketë privilegje administratori. Përndryshe, do t’ju duhet të jepni një fjalëkalim administratori për të rregulluar cilësimet.
Për të ndryshuar cilësimet e UAC në Windows 10, përdorni këto hapa:
Hap Paneli i kontrollit.
Kliko te Sistemi dhe Siguria.
Kliko opsionin “Ndrysho cilësimet e kontrollit të llogarisë së përdoruesit”.
Në një llogari përdorues standard, do të shihni katër nivelet, por ju mund të ndryshojë vetëm dy prej tyre:
Gjithmonë më njofto kur: Ky është opsioni i paracaktuar në çdo llogari standarde të përdoruesit dhe shfaqet dialogu UAC kur aplikacionet përpiqen të instalojnë një softuer tjetër ose të bëjnë ndryshime në sistem dhe kur përpiqesh të ndryshosh cilësimet. Më njofto gjithmonë (dhe mos e zbeh desktopin tim): Ky opsion bllokon aplikacionet dhe ndryshimet e sistemit të përdoruesve ju st si”Gjithmonë më njofto kur”, por me ndryshimin që mund të kesh ende akses në desktop për të vazhduar punën me detyra të tjera. Më njofto vetëm kur aplikacionet përpiqen të bëjnë ndryshime në kompjuterin tim (mos e zbeh desktopin tim), dhe Mos më njofto kurrë kur (që çaktivizon UAC) nuk janë opsione që mund të të konfigurohet në një llogari standarde.
Në një llogari përdoruesi Administrator, do të shihni katër nivelet dhe mund të zgjidhni cilindo prej tyre:
Më njoftoni gjithmonë kur: Kjo opsioni hap dialogun UAC kur aplikacionet përpiqen të instalojnë një softuer tjetër ose të bëjnë ndryshime në sistem dhe kur përpiqeni të ndryshoni cilësimet. Më njoftoni vetëm kur aplikacionet përpiqen të bëjnë ndryshime në kompjuterin tim: Ky është niveli i parazgjedhur për çdo llogari administratori dhe nuk ju njofton kur bëni ndryshime në cilësimet. Më njoftoni vetëm kur aplikacionet përpiqen të bëjnë ndryshime në kompjuterin tim (mos e zbehni desktopin tim): Duke përdorur këtë opsion, nuk do të merrni njoftime kur bëni ndryshime, por me ndryshimin që mund të keni ende qasje në desktop për të vazhduar punën me detyra të tjera. Mos më njofto kurrë kur: Ky opsion çaktivizon plotësisht UAC-në në Windows 10.
Kliko butonin OK.
Pasi të keni përfunduar hapat, rinisni kompjuterin tuaj për të aplikuar cilësimet në Windows 10.
Ndërsa është e mundur të ndryshoni cilësimet e Kontrollit të Llogarisë së Përdoruesit (UAC) në Windows 10, është gjithmonë kështu rekomandohet të lini konfigurimin e paracaktuar për siguri më të mirë.
Është e rëndësishme të kihet parasysh se ka mënyra për të çaktivizuar UAC duke përdorur Regjistrin, por përdoruesit Standard do të përjetojnë sjellje të padëshiruara. Si i tillë, nuk rekomandohet të shkoni në atë rrugë.
Nëse dëshironi të çaktivizoni funksionin e kontrollit të llogarisë së përdoruesit (nuk rekomandohet), do t’ju duhet të ndryshoni llojin e llogarisë në Administrator dhe më pas të ndiqni hapat për të zgjidhni opsionin”Mos më njofto kurrë kur” duke përdorur rrëshqitësin.
Ekrani @media dhe (min-width: 0px) dhe (min-lartësia: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356403005-2_123456″] { min-gjerësia: 300px; min-lartësia: 250px; } } ekran @media vetëm dhe (min-gjerësia: 640px) dhe (min-lartësia: 0px) { div[id^ bsa-zone_1659356403005-2_123456″] {min-gjerësia: 300px; min-lartësia: 250px; } }