Twitter projektuje nowy funkcja pozwalająca użytkownikom zarządzać tym, kto może o nich wspomnieć na platformie za pomocą przełącznika. Użytkownicy mogą albo całkowicie opuścić tę funkcję dla wzmianek, albo zmienić wzmianki tylko na te konta, które obserwują.
opublikowała zdjęcie funkcji, którą testował Twitter, aby dać użytkownikom większą władzę nad ich tweetami.
Wyłączenie przełącznika „Zezwalaj innym na wzmianki” ograniczy wszelkie wzmianki. Podobnie jak ich niedawno uruchomiona funkcja, pozwalająca użytkownikom opuszczać czaty. Ograniczenie wzmianek oznaczałoby, że inni użytkownicy nadal będą mogli wspominać o Twoim koncie. Ale nie połączy się z kontem użytkownika ani ich nie powiadomi.
opcja pozwala również użytkownikom określać wzmianki tylko tym, których obserwują. Niedawno Twitter ogłosił szereg narzędzi do kontroli odbiorców dla użytkowników. Takie jak odpowiedzi ograniczone, kręgi na Twitterze do prywatnych czatów grupowych, tryb bezpieczny do automatycznego blokowania spamu i obraźliwych odpowiedzi oraz społeczności do zamkniętych dyskusji.
Twitter stara się zminimalizować szkodliwy wpływ media społecznościowe. Użytkownicy powinni móc ograniczać wzmianki i dyktować swoje wrażenia użytkownika w serwisach społecznościowych za pomocą dostarczonych narzędzi.