Microsoft Edge ma nową funkcję, która umożliwia szybkie i bezpieczne udostępnianie grupy kart innym osobom. Ta funkcja jest znana jako „Edge Workspaces” i zasadniczo odzwierciedla otwarte karty w sesji bez nikogo, kto ma dostęp do obszaru roboczego.
Zgodnie z firma, funkcja ma na celu usprawnienie współpracy przy jednoczesnym usprawnieniu produktywność. Korzystając z funkcji Edge Workspaces, możesz utworzyć pojedynczy, wspólny widok stron internetowych i dokumentów swojej grupy w unikalnym oknie przeglądarki z aktualizacjami w czasie rzeczywistym.
Technicznie utworzysz nową instancję przeglądarka, która nie zawiera żadnych ustawień osobistych. Następnie utworzysz łącze do tej konkretnej sesji, aby udostępnić je innym. Gdy inna osoba (lub grupa osób) otworzy łącze, każdy będzie mógł udostępniać różne strony internetowe i dokumenty.
Microsoft zwraca jednak uwagę, że nie jest to funkcja udostępniania ekranu ani nie udostępnia danych przeglądarki między Uczestnicy. Użytkownicy zobaczą tylko te treści, do których mają dostęp. Co więcej, możesz uzyskać dostęp do tej funkcji tylko wtedy, gdy jesteś zalogowany na konto Microsoft. Oznacza to, że użytkownik będzie musiał zalogować się przy użyciu swoich poświadczeń, aby uzyskać dostęp do konta e-mail lub zawartości albo poprosić o dostęp do zasobu, takiego jak dokument usługi Microsoft 365, jeśli jeszcze go nie ma.
Ten przewodnik nauczy Cię, jak zacząć korzystać z Workspaces w Microsoft Edge.
Udostępnij grupę kart w Workspaces on Edge
Aby używać Edge Workspace do udostępniania kart przeglądarki innym osobom, wykonaj te czynności:
Open Microsoft Edge on Windows 11.
Open tę stronę, aby zarejestrować się w celu uzyskania podglądu funkcji.
Krótka uwaga: Musisz mieć wersję 111.0.1661.51 lub nowszą Microsoft Edge i będziesz musiał zalogować się na swoje konto Microsoft.
Kliknij przycisk Edge Workspaces w lewym górnym rogu.
Kliknij przycisk Utwórz nowy.
Potwierdź opisową nazwę obszaru roboczego.
Wybierz kolor obszaru roboczego.
Kliknij przycisk Gotowe.
Kliknij przycisk Obszar roboczy w prawym górnym rogu.
Krótka uwaga: Obszar roboczy otworzy się w nowej instancji przeglądarki Microsoft Edge, a przycisk będzie miał nazwę Twojego obszaru roboczego.
Wybierz przycisk Udostępnij obszar roboczy.
Kliknij przycisk Kopiuj łącze.
Krótka uwaga: musisz wysłać link do osoby, z którą chcesz podzielić się wrażeniami. Możesz użyć mediów społecznościowych, e-maila lub SMS-a.
Kliknij przycisk Zamknij (X).
Po wykonaniu tych czynności każda otwarta karta będzie widoczna dla wszystkich osób uzyskujących dostęp do Edge Workspace. Ta funkcja nie udostępnia jednak danych przeglądarki ani poufnych danych konta, takich jak loginy, pliki cookie i hasła. Oznacza to, że jeśli otworzysz swoje konto Outlook na karcie w tym środowisku, po drugiej stronie użytkownik zobaczy tylko stronę Outlook.com, ale nie będzie na niej zalogowany.
Aby usunąć obszaru roboczego, kliknij przycisk Edge Workspace i wybierz „Opuść obszar roboczy”, jeśli uzyskujesz dostęp do sesji innej osoby, lub kliknij „Usuń obszar roboczy”, jeśli jesteś właścicielem sesji.
Jeśli nie widzisz tej funkcji, możesz sprawdzić dostępność aktualizacji w Microsoft Edge Ustawieniach > Informacje o Microsoft Edge. Ponadto musisz zarejestrować się, aby uzyskać dostęp do podglądu za pomocą linku podanego w Kroku 2.
Należy pamiętać, że w chwili pisania tego tekstu funkcja jest dostępna jako ograniczony podgląd, a otrzymasz pięć zaproszeń do udostępniania i zezwalania innym osobom na dołączenie.
@media only screen and (min-width: 0px) and (min-height: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356403005-2_123456″] {minimalna szerokość: 300px; minimalna wysokość: 250 pikseli; } } @ekran tylko dla multimediów i (min-width: 640px) i (min-height: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356403005-2_123456″] { min-width: 300px; minimalna wysokość: 250 pikseli; } }