Op Windows 10 is Gebruikersaccountbeheer (UAC) een beveiligingsfunctie die voorkomt dat apps ongewenste systeemwijzigingen aanbrengen, gebruikers helpt onbedoelde instellingen te wijzigen en voorkomt dat malware zonder uw medeweten uw systeem binnendringt.

Als UAC is ingeschakeld en een app probeert wijzigingen aan te brengen, geeft Windows 10 een beveiligingswaarschuwing weer die de gebruiker moet goedkeuren om de app de taak te laten uitvoeren. Als de gebruiker een standaardaccount gebruikt, moet hij beheerdersreferenties invoeren om een ​​bepaalde taak uit te voeren waarvoor hogere rechten nodig zijn.

Kortom, Gebruikersaccountbeheer stelt gebruikers in staat om in een veiligere omgeving te werken. Er zijn echter enkele situaties waarin u de functie mogelijk wilt uitschakelen of anders wilt configureren. Als u bijvoorbeeld verouderde apps gebruikt die niet zijn ontworpen om in deze omgeving te werken, of als u precies weet wat u doet en Windows 10 liever zonder deze functie gebruikt.

Als u wijzigingen wilt aanbrengen of UAC volledig wilt uitschakelen, biedt Windows 10 de nodige instellingen om te voorkomen dat het dialoogvenster Gebruikerstoegangsbeheer telkens verschijnt wanneer een taak moet worden verhoogd.

In deze handleiding leert u de stappen voor het beheren van de instellingen voor Gebruikersaccountbeheer (UAC) in Windows 10.

Alleen @media-scherm en (min-width: 0px) en (min-height: 0px ) { div[id^=”bsa-zone_1659356193270-5_123456″] { minimale breedte: 300px; minimale hoogte: 250px; } } @media alleen scherm en (min-breedte: 640px) en (min-hoogte: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356193270-5_123456″] { min-breedte: 120px; minimale hoogte: 600px; } }

UAC-instellingen wijzigen in Windows 10

Om de instellingen voor Gebruikersaccountbeheer te wijzigen, moet uw account beheerdersrechten hebben. Anders moet u een beheerderswachtwoord opgeven om de instellingen aan te passen.

Gebruik deze stappen om de UAC-instellingen op Windows 10 te wijzigen:

Open Configuratiescherm.

Klik op Systeem en beveiliging.

Klik op de optie “Instellingen gebruikersaccountbeheer wijzigen”.

Op een standaardgebruiker-account ziet u de vier niveaus, maar u kan er slechts twee wijzigen:

Stel me altijd op de hoogte wanneer: dit is de standaardoptie voor elke standaardgebruikersaccount en het pop-upvenster UAC verschijnt wanneer apps proberen andere software te installeren of wijzigingen aan te brengen aan het systeem en wanneer u instellingen probeert te wijzigen. Altijd een melding (en dim mijn bureaublad niet): Deze optie blokkeert apps en systeemwijzigingen van gebruikers ju zoals’Altijd een melding wanneer’, maar met het verschil dat je nog steeds toegang hebt tot de desktop om verder te werken aan andere taken. Stel me alleen op de hoogte wanneer apps proberen wijzigingen aan te brengen op mijn computer (donker mijn bureaublad niet), en Stel me nooit op de hoogte wanneer (waardoor UAC wordt uitgeschakeld) geen opties zijn die worden geconfigureerd op een standaardaccount.

Op een gebruikersaccount van een Beheerder ziet u de vier niveaus en u kunt een van deze niveaus selecteren:

Altijd een melding wanneer: Dit optie opent het UAC-dialoogvenster wanneer apps proberen andere software te installeren of wijzigingen aan te brengen in het systeem en wanneer u instellingen probeert te wijzigen. Stel me alleen op de hoogte wanneer apps proberen wijzigingen aan te brengen op mijn computer: dit is het standaardniveau voor elk beheerdersaccount en u krijgt geen melding wanneer u instellingen wijzigt. Stel me alleen op de hoogte wanneer apps wijzigingen op mijn computer proberen aan te brengen (donker mijn bureaublad niet): met deze optie ontvangt u geen meldingen wanneer u wijzigingen aanbrengt, maar met het verschil dat u nog steeds toegang tot het bureaublad om verder te werken aan andere taken. Stel me nooit op de hoogte wanneer: Deze optie schakelt UAC volledig uit op Windows 10.

Klik op de knop OK.

Als u de stappen heeft voltooid, start u uw computer opnieuw op om de instellingen op Windows 10 toe te passen.

Hoewel het mogelijk is om de instellingen voor Gebruikersaccountbeheer (UAC) op Windows 10 te wijzigen, is het altijd aanbevolen om de standaardconfiguratie te behouden voor een betere beveiliging.

Het is belangrijk op te merken dat er manieren zijn om UAC uit te schakelen met behulp van het register, maar standaardgebruikers zullen ongewenst gedrag ervaren. Als zodanig wordt het niet aanbevolen om die route te volgen.

Als u de functie Gebruikersaccountbeheer wilt uitschakelen (niet aanbevolen), moet u het accounttype wijzigen in Beheerder en vervolgens de stappen volgen om selecteer de optie”Nooit een melding wanneer” met behulp van de schuifregelaar.

Alleen @media-scherm en (min-width: 0px) en (min-height: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356403005-2_123456″] { min-width: 300px; min-height: 250px; } } @media alleen scherm en (min-width: 640px) en (min-height: 0px) { div[id^=”bsa-zone_1659356403005-2_123456″] { minimale breedte: 300px; minimale hoogte: 250px; } }

Categories: IT Info