Cara Menyekat Pengikut dalam Instagram

Menyekat pengguna Instagram berguna apabila anda tidak mahu seseorang melawat profil anda atau melihat cerita anda. Pengguna Instagram yang disekat tidak akan dapat mencari profil anda walaupun menggunakan alat carian apl. Jika anda menggunakan Instagram pada peranti mudah alih anda, dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyekat pengguna dan maklumat berkaitan.

Menyekat Pengikut dalam Instagram

Instagram menyediakan beberapa cara untuk sekat pengikut. Jika anda tidak pernah berhubung dengan pengguna yang ingin anda sekat, anda boleh melakukannya dari profil mereka. Sebaliknya, jika anda pernah berhubung dengan mereka pada satu ketika, anda juga boleh menyekat mereka daripada urutan sembang. Ikut langkah ini untuk menyekat pengguna daripada profil mereka:

Pada halaman Instagram anda, cari profil akaun yang ingin anda sekat. Anda boleh menaip nama mereka pada ciri carian atau mencari mereka dalam kalangan pengikut anda.
Setelah anda menemui profil Instagram orang yang anda ingin sekat, ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
Daripada menu, ketik pada”Sekat.”
Anda akan melihat menu timbul dengan pelbagai pilihan.
Pilih”Sekat”untuk melarang akses kepada yang dipilih akaun. Anda juga boleh menyekat pengguna dan akaun lain yang mungkin mereka miliki atau buat.

Pada menu yang sama, anda juga akan menemui pilihan”Sekat dan Laporkan.”Anda boleh melaporkan pengguna tanpa nama atas pelbagai sebab.

Jika anda rasa pengguna Instagram itu berpura-pura menjadi orang lain. Jika pengguna yang anda cuba sekat berumur bawah 13 tahun.Atas sebab lain, termasuk akaun yang digunakan untuk spam, jika anda mendapati kandungan itu menyinggung perasaan atau jika ia menjual barangan haram.

Berhati-hati bahawa memilih untuk menyekat akaun lain yang mungkin ada pengguna akan berfungsi hanya dengan akaun anda’t sedang mengikuti. Jika anda sudah mengikuti beberapa akaun pengguna yang sama, anda perlu mengulangi proses dengan setiap akaun yang anda ingin sekat.

Alternatif lain untuk menyekat pengguna adalah daripada urutan sembang dengan akaun itu. Ikut langkah ini untuk menyekat pengguna Instagram daripada tetingkap sembang:

Pada tetingkap sembang, ketik “Lihat Profil.”
Pada yang baharu halaman, anda akan menemui beberapa pilihan, termasuk”Profil”dan”Cari.”kemudian pap pada”tiga titik”di penjuru kanan sebelah atas.
Dari tetingkap timbul, ketik”Sekat”atau”Sekat dan akaun lain yang mungkin mereka miliki atau buat.”

Perhatikan bahawa urutan sembang masih akan muncul pada ciri sembang anda, tetapi anda tidak boleh menghubungi pengguna itu lagi. Jika pengguna yang disekat cuba menghubungi anda melalui utas sembang, anda tidak akan menerima mesej mereka.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Menyekat Seseorang?

Apabila anda menyekat seseorang di Instagram, yang disekat pengguna tidak akan menerima apa-apa jenis pemberitahuan yang memaklumkan mereka telah disekat. Selain itu, mereka tidak akan dapat mencari profil anda di mana-mana dalam apl, sama ada mencari nama pengguna anda pada ciri carian atau antara pengikut rakan yang anda mungkin ada persamaan. Inilah yang akan berlaku dengan interaksi anda yang lalu dengan akaun yang disekat.

Ulasan dan Suka

Apabila anda menyekat pengguna Instagram, setiap suka dan ulasan daripada orang itu akan dialih keluar daripada profil anda. Walau bagaimanapun, pengguna ini masih boleh melihat suka dan ulasan anda pada akaun awam dan akaun yang mereka ikuti. Jika anda memutuskan untuk menyahsekat pengguna, suka dan ulasan mereka tidak akan dipulihkan.

Sebutan

Pengguna yang disekat tidak akan dapat menyebut anda dalam ulasan mereka atau menandakan nama anda dalam gambar. Walaupun anda memutuskan untuk menukar nama pengguna anda selepas menyekat pengguna, mereka tidak akan dapat menandai nama atau menyebut anda melainkan mereka dinyahsekat.

Mesej

Mesej pada apl Instagram anda juga akan terjejas apabila anda menyekat pengguna. Inilah yang akan berlaku dengan mesej anda.

Urutan sembang yang anda kongsi dengan pengguna yang disekat masih akan berada pada tetingkap sembang anda. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat menghantar mesej kepada mereka. Jika anda berada dalam kumpulan dan anda memutuskan untuk menyekat ahli, anda akan menerima mesej untuk mengesahkan sama ada anda mahu kekal atau meninggalkan sembang kumpulan. Jika anda memilih untuk kekal, anda boleh melihat mesej daripada pengguna yang disekat. Jika orang yang anda mahu sekat mempunyai berbilang akaun, anda perlu menyekat setiap akaun secara manual. Menyekat pengguna Instagram tidak bermakna mereka akan disekat pada Facebook. Melainkan anda menyekat pengguna di Facebook secara manual, mereka masih boleh menghubungi anda melalui sembang apl.

Cara Nyahsekat Seseorang di Instagram

Jika anda telah menyekat seseorang secara tidak sengaja atau jika anda mahu berikan kebenaran akaun untuk melawati semula profil anda, anda boleh menyahsekatnya dengan mengikuti langkah berikut:

Ketik pada gambar anda di penjuru kanan sebelah bawah untuk mengakses profil anda.
Pergi ke tiga baris di penjuru kanan sebelah atas.
Daripada menu, ketik pada”Tetapan dan Privasi”.
Tatal ke bawah menu sehingga anda mencapai”Disekat”di bawah”Siapa yang boleh melihat akaun anda.”
Anda akan melihat senarai semua pengguna anda yang disekat. Ketik butang”Nyahsekat”di sebelah pengguna yang ingin anda nyahsekat.

Cara Mengehadkan Seseorang Daripada Mengulas pada Catatan Anda

Jika anda tidak mahu menyekat pengguna Instagram tetapi ingin mengehadkan akses mereka kepada akaun anda, anda boleh menyekat ulasan dan interaksi mereka dengan profil anda. Hanya anda dan pengguna boleh melihat ulasan baharu dan balasan sejarah apabila menyekat Instagram pengguna. Selain itu, sembang antara anda dan pengguna terhad tidak akan disenaraikan lagi pada akaun anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk menyekat pengguna Instagram:

Buka profil Instagram orang yang anda ingin sekat.
Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
Pilih”Hadkan”daripada menu.
Ketik pada”Ketepikan”pada tetingkap timbul atau “Ketahui lebih lanjut”jika anda mahukan maklumat lanjut tentang perkara yang menyekat pengguna Instagram.

Soalan Lazim

Adakah pengguna Instagram tahu jika anda menyekat mereka?

Pengguna Instagram tidak menerima pemberitahuan apabila seseorang menyekat mereka. Walau bagaimanapun, jika mereka cuba mencari profil anda, mereka tidak akan menemui anda, yang mungkin menyebabkan mereka mengesyaki bahawa mereka telah disekat.

Adakah seseorang tahu jika anda menyahsekat mereka di Instagram?

Pengguna yang dinyahsekat tidak akan menerima pemberitahuan apabila anda menyahsekat mereka di Instagram. Walau bagaimanapun, mereka mungkin dimaklumkan bahawa anda mengikuti mereka sekali lagi, membuatkan mereka menyedari bahawa anda telah menyahsekat mereka.

Apabila anda menyekat seseorang di Instagram, adakah mereka tahu anda melihat cerita mereka?

Apabila anda melihat melihat cerita seseorang, anda akan disenaraikan secara automatik dalam senarai paparan. Walau bagaimanapun, jika anda melihat cerita seseorang dan menyekatnya serta-merta selepas itu, nama anda akan hilang daripada senarai penonton.

Sekat atau Tidak Sekat?

Instagram ialah platform media sosial yang menyediakan penggunanya dengan pelbagai alternatif untuk mengendalikan interaksi mereka dengan pengguna lain. Salah satu alternatif tersebut ialah peluang untuk menyekat pengguna yang anda tidak mahu berinteraksi. Apabila anda menyekat pengguna Instagram, mereka tidak akan dapat melawati profil anda atau menemuinya. Setiap suka dan ulasan akan dipadamkan dan tidak akan dipulihkan jika anda memutuskan untuk menyahsekat pengguna.

Tahukah anda mungkin untuk menyekat pengguna Instagram? Beritahu kami di bahagian komen.

Penafian: Beberapa halaman di tapak ini mungkin termasuk pautan gabungan. Ini tidak menjejaskan editorial kami dalam apa jua cara.

Hantar Kepada Seseorang

Peranti Hilang

Categories: IT Info