Az iCloud zökkenőmentesen működik az Apple ökoszisztémán belül az adatok automatikus szinkronizálásával. Bár ez megkönnyítheti a dolgát, a fényképek kezelése is bonyolult. Ennek az az oka, hogy amit a telefonjáról töröl, az törlődik az iCloudból is, és mindaddig, amíg engedélyezve van.
Jelenleg nincs más lehetőség az iCloud-adatok és az eszközadatok elkülönítésére. Ennek egyetlen módja az iCloud Photo Sharing teljes kikapcsolása. Ezután más alternatívákat is használhat a fényképek biztonsági mentésére.
Az iCloud-fotómegosztás kikapcsolása
Az első egyszerű módszer az iCloud-fotómegosztás letiltása. Ezzel kikapcsolja az online szinkronizálási folyamatot az eszközkönyvtárból az iCloudba, és az iCloud egy másik platformként működhet a fényképek számára. Ezután törölheti a fényképeket az eszközről, és ez nem okoz változást az iCloudon lévő fényképeken.
Íme, hogyan kapcsolhatja ki az iCloud Photos alkalmazást iPhone-ján.
Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, majd érintse meg Apple-profilja nevét. Érintse meg az iCloud elemet.
Válassza a Fotók lehetőséget, majd kapcsolja ki a kapcsolót az iCloud Photos kikapcsolásához. 
Ezután lépjen a Fotók oldalra. alkalmazást iPhone-ján, és törölje a kívánt fényképeket.
De továbbra is más alternatívákat kell keresnie, ha úgy dönt, hogy újra bekapcsolja az iCloud Photos szolgáltatást. Ennek az az oka, hogy amint engedélyezi az iCloudot, a szinkronizálási folyamat folytatódik. Ennek eredményeként a fényképek az iCloudon is törlődnek.
Ilyen esetekben a legjobb, ha biztonsági másolatot készít az összes olyan fényképről, amelyet már nem szeretne eszközén tárolni. Ezután törölheti a fényképeket a telefonon.
Az iCloud-fotók biztonsági mentése a számítógépre
Kövesse ezeket a lépéseket, mielőtt törölné a fényképeket iPhone-ján. Vagy kikapcsolhatja az iCloud Photos szolgáltatást, törölheti a fényképeket az eszközről, majd importálhatja azokat az iCloudból a Mac számítógépére. Mindkét esetben kövesse az alábbi lépéseket:
Csatlakoztassa iPhone-ját Mac számítógépéhez kábel segítségével. Nyissa meg laptopján a Fotók alkalmazást. 
Mostantól megtekinthet egy Importálást képernyő, ahol megtalálja az összes fényképét és videóját. Ha nem találja ezt a képernyőt, kattintson iPhone-jára az oldalsávon. A Mac meg fogja kérni, hogy oldja fel iPhone készülékét egy jelszóval. Ellenőrizze iPhone-ját, és érintse meg a Trust opciót. Válassza ki a célmappát a fotók importálásához az Importálás ide lehetőség mellett.
Ezután kattintson a Kijelöltek importálása vagy az Összes új fénykép importálása lehetőségre.
Ha Windows rendszert használ, közvetlenül az iCloud webhelyéről töltheti le a fényképeket. Egyszerűen nyissa meg az iCloud Drive-ot bármelyik böngészőben, és kattintson a Letöltésikonra. Vagy a fényképek törlése előtt közvetlenül is átmásolhatja a fényképeket kábel segítségével:
Csatlakoztassa iPhone-ját Windows PC-jéhez egy Lightning–USB-kábellel. Ügyeljen arra, hogy iPhone-ján válassza ki a Trust opciót. Kattintson a Start lehetőségre, és nyissa meg a Fotók alkalmazást. Kattintson az Importálás, majd az USB-eszközről lehetőségre. 
Válassza ki, hogy mit szeretne importálni a cél mappa.
Ezután folytathatja a fotók törlését a telefonon.